Hvis du synes, at Cozmo minder bare en lille smule om Wall-E, så tager du faktisk ikke fejl. Cozmo er helt og aldeles inspireret af den lille Pixar-robot og det lægger Anki slet ikke skjul på. De er bare stolte over, at de har kunnet skabe en robot med så mange funktioner i så lille en krop. Og det kan de også godt tillade sig.
Det skal ikke være nogen hemmelighed, at undertegnede er temmelig pjattet med robotter (i hvert fald i form af legetøj). For snart to år siden blev jeg bjergtaget af BB-8 fra Sphero, som – må jeg indrømme med skam i stemmen – kun har været nede fra hylden seks-syv gange siden da. Den mangler simpelthen personlighed og autonome egenskaber; BB-8 minder mere om en fjernstyret bil.
Lille fyr med virkelyst
Sådan er det ikke med Cozmo. Anki har sørget for at proppe den lille gut med personlighed og ikke mindst virkelyst. I en grad, så man sjældent får lov at sidde stille, når han har saft på batteriet. Cozmo vil nemlig gerne lege og interagere – og når man gør det, udvikler han nye sider af sig selv. Eksempelvis lærte han pludselig at give en high-five – og så er det en del af hans faste repertoire, at man skal stikke ham næven ind i mellem, for at holde ham glad.
Cozmo har også mulighed for at genkende ansigter via et lille kamera i “hovedet”. Han kan genkende op til tre forskellige personer – og når han ser en af dem, udbryder han begejstret navnet på personen og foretager en lille dans. Selv kæledyr kan han genkende.
Avanceret Tamagotchi
Cozmo styres ved hjælp af en app til mobil eller tablet. Cozmos humør kan aflæses på skærmen, og vil man holde ham glad, skal man sørge for at hans tre grundbehov er opfyldt: Han vil lege, han vil have “mad” og hans sensorer skal holdes i orden.
Han er i bund og grund en yderst avanceret Tamagotchi med evnen til at bevæge sig.
Med i æsken følger tre lysende kuber – og de er væsentlige i forhold til de lege, Cozmo kræver. Robotten kan genkende kuberne og flytte rundt på dem med sine “arme”, så man kan spille spil mod ham. I et af spillene skal man forsøge at få en kube så tæt som muligt på Cozmo, uden at han rammer den. Et andet af spillene går ud på at huske, i hvilken rækkefølge kuberne lyser op.
Jo mere, man spiller med Cozmo, jo bedre bliver han til spillene. Og jo mere du leger med ham, jo mere personlighed får han. Ifølge Anki vil han tilpasse sin personlighed til ejeren, men den er svær at teste.
Lær at programmere
Kører du træt i at spille med Cozmo, kan han også bruges til at lære at programmere, via en meget intuitiv drag-and-drop-brugerflade. Har du allerede styr på din C++ er der ingen lærdom at hente, men for et barn, vil det være en tilgængelig og sjov indgang til programmering.
Der går endda rygter om, at der i starten af december vil komme en software-opdatering, der introducerer mere avancerede programmeringselementer som if-statements og variabler.
Hold spionerne ude
Der har været meget snak om intelligent legetøj, der via sine mikrofoner og sensorer kunne give hackere adgang til børnenes værelser (deriblandt dukken My Friend Cayla, red.). Anki undgår det problem ved at Cozmo skaber sit eget sikre netværk, som skal tilgås for at lege med robotten – så er der direkte forbindelse mellem mobilen og robotten, som ikke kan tilgås fra en ekstern computer.
Ulempen er, at du skal igennem en oplader-nyt wifi-netværk-proces hver gang, robotten skal vækkes. Det er ikke bare at tage ham ned fra hylden og tænde app’en – og det bliver hurtigt irriterende.
Sjov, men dyr
Vi kommer ikke uden om en lille snak om prisen. Cozmo koster et par tusinde og det er i virkeligheden ikke meget, når man overvejer teknologien. Cozmo er en meget avanceret robot.
Men det er mange penge, når man tænker på, at det i bund og grund er et stykke legetøj – og jeg kender personligt ikke mange børn, der får julegaver i to-tusind-kroners-klassen.
Og så er der spørgsmålet, om Cozmo bliver ved med at være spændende. Selv om Anki har gjort en del for at robotten udvikler sig, så har jeg en snigende bekymring for, at Cozmo havner på hylden ved siden af BB-8 …